O NOUĂ COMPANIE DE TRANSPORT FEROVIAR

0
218

Din acest an, statul român va avea o nouă companie de transport feroviar. Potrivit Ministerului Transporturilor, Societatea Carpatică Feroviar va putea transporta armament, echipamente, ajutoare umanitare, materii prime sau combustibil. Practic va prelua activitatea CFR Marfă, operator care a acumulat datorii enorme, de aproape patru miliarde de lei. Înființarea noii companii a fost criticată de operatorii privați și de sindicate.

Noua companie, Carpatica Feroviar, va fi funcțională în următoarele șase luni, iar de anul viitor va putea transporta și marfă. Potrivit proiectului de hotârâre, transportatorul va juca atât un rol strategic, cât și unul comercial.

Practic, în situații de criză, cum ar fi în caz de război, pandemie, cutremur sau inundații, operatorul ar putea transporta produse petroliere, armament, medicamente, aparatură medicală, corturi, cărbune sau cereale.

Noul transportator feroviar va cumpăra o parte dintre vagoanele și locomotivele care aparțin CFR Marfă și va face angajări.

Specialiștii susțin că prin înființarea unei noi companii statul va evita un eventual faliment al CFR Marfă. Operatorul a acumulat ani la rând datorii și trebuie să returneze, conform unei decizii a Comisiei Europene, un ajutor de stat de aproape patru miliarde de lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + = 4