SURSE: ATACUL CIBERNETIC DE LA CAMERA DEPUTAȚILOR, REVENDICAT DE 3 GRUPĂRI

0
248

Atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor a fost revendicat de trei grupări, au declarat surse guvernamentale.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat, miercuri, că în atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor s-au furat 316 documente, cu un volum total de 300 de megabytes, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. De asemenea, ministrul anunţă un atac cibernetic masiv asupra site-ului Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică. Ministrul a explicat, însă, că site-ul DNSC este funcţional şi nu au fost sustrase documtente, efectele atacului fiind ”nul”.

Hackerii anunţă că au obţinut peste 250.000 de megabiţi (MB) de documente şi contracte, printre care cărţi de identitate, informaţii despre salarii, cheltuieli sau contracte de publicitate.

Ca să demonstreze că ei sunt în spatele atacului, infractorii digitali au publicat deja în Dark Web, Internetul Ascuns, buletinul premierului ţării şi pe cel al lui Kelemen Hunor. Dark Web este privit ca partea cea mai rea a Internetului, de unde se pot cumpăra de la date personale, la arme şi droguri. Este folosit inclusiv pentru trafic de organe şi pornografie infantilă.

Serverele din interiorul Camerei Deputaţilor, care conţin baza de date a întregii instituţii, au fost sparte de la distanţă. Datele care, în mod normal, pot fi accesate printr-un user name – vizibil pe ecran – şi o parolă criptată puteau fi obţinute fie printr-un virus trimis anterior printr-un email sau mesaj, fie hackerii au folosit programe care rulează sute de mii de parole până o găsesc pe cea bună.

Hackerii care au spart baza de date a Camerei Deputaţilor au cerut 40.000 de euro, echibalentul în Bitcoin, pentru a şterge datele respective.

Ministrul Digitalizării Bogdan Ivan a precizat, miercuri, că nu se pune problema plăţii răscumpărării.

În România, zilnic, instituţiile publice sunt vizate de aproximativ 250 de atacuri, dar de amploare mult mai mică. Gruparea care a dat atacul la Camera Deputaţilor pare una nouă. Anul trecut a revendicat 36 de spargeri, iar luna aceasta 4.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =