ÎN CE FEL AFECTEAZĂ SFORĂITUL CALITATEA SOMNULUI?

0
332

Sforăitul este un fenonem natural: acel zgomot asemănător cu vuietul vântului, provocat de aerul care trece prin nas, gât spre trahee. Noaptea, traseul de intrare a aerului în organism se îngustează: nasul se înfundă mai tare, spațiul aerian de la nivelul gâtului se îngustează, limba se mărește în volum, vălul palatin se relaxează și se lasă în jos, iar orificiul dintre faringe și laringe (glota) are tendința să se închidă, pentru că musculatura gâtului se relaxează în timpul somnului. În concluzie, toată lumea sforăie. Însă, sunt persoane care au un sforăit deranjant pentru partener. Acest sforăit deranjant evidențiază, de fapt, probleme de sănătate serioase, cum ar fi sindromul de apnee în somn, adică întreruperea respirației cel puțin 20 de secunde, episodic. Tot corpul are enorm de suferit.

Cât sunt de eficienți plasturii anti-sforăit, care promit să facă minuni?

 – Dilatarea narinelor nu este suficientă pentru a crea un pasaj suficient.

– Acei plasturi ajută doar în porțiunea anterioară a traseului respirator, însă restul ”îngustărilor” care apar pe traseu se rezolvă doar prin metode medicamentoase sau chirurgicale

Când devine îngrijorator sforăitul și la ce medic specialist trebuie să apelăm?

– Sforăitul devine îngrijorător în momentul în care nu ne lăsăm partenerul să se odihnească și ne provoacă nouă înșine întreruperi ale somnului.

– Ca să aflăm cauza sforăitului și a somnului neodihnitor, prima etapă este să mergem la medicul ORL, care observă dacă avem unul dintre factorii obstructivi menționați mai sus.

-Următoarea specialitate este pneumologia care, printr-o investigație numită polisomnografie, evidențiază cât de grav este sindromul de apnee în somn.

-De asemenea, ar trebui să consultăm un medic cardiolog și un medic nutriționist.

-ORL-istul poate rezolva chirurgical obstrucția nazală cronică, dar și reducerea în volum a amigdalelor palatine. La copii, efectuează ablația polipilor și a amigdalelor palatine. Sunt puține șanse ca acești factori obstructivi să se amelioreaze printr-un tratament medicamentos.

-Pneumologul ne poate recomanda un aparat numit CPAP, care asigură un flux constant de aer pe nas sau gură, astfel că traseul aerului rămâne în permanență deschis și nu vor mai exista pauze în respirație.

-Cardiologul va rezolva problemele inimii și ale tensiunii, în timp ce nutriționistul ne învață un stil de viață corect, în care să avem o greutate normală și să eliminăm factorul obezității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

76 + = 83