PROTEST SPONTAN LA FOCȘANI. FERMIERII DIN VRANCEA ȘI BUZĂU, NEMULȚUMITI DE SISTEMUL ANTIGRINDINĂ

0
154

Zeci de fermieri s-au adunat astăzi, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, pentru a protesta împotriva începerii sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină, despre care fermierii susţin că ar contribui la seceta pedologică din Vrancea.

Fermierii afirmă şi că sistemul de combatere a grindinei funcţionează „ilegal”, fără un studiu de impact, şi cer sistarea imediată a tragerilor.

Prezent la protestul fermierilor, unde a intrat în dialog cu aceştia, directorul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ionuţ Lazăr, susţine că sistemul este benefic şi că, în curând, se va face şi studiul de impact pentru care au fost deja prevăzuţi banii. Până la finalizarea studiului însă, sistemul nu poate fi oprit.

„Sezonul operativ a început astăzi, începe de la 12,00. O mare parte dintre fermieri din judeţul Vrancea şi-au manifestat intenţia de a manifesta împotriva faptului că începem sezonul, din grija lipsei precipitaţiilor. Încercăm să avem în continuare un dialog şi să le explicăm că seceta este un fenomen regional, nu este un fenomen local asupra unui teren sau a unei culturi, iar rachetele antigrindină nu au un impact asupra secetei instalate în zona noastră în ultimii ani. Ba mai mult, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului naţional Antigrindină şi de Stimulare a Precipitaţiilor s-au prevăzut, printr-o hotărâre de guvern, fondurile necesare realizării unui studiu de impact, aşa cum dânşii au cerut. O să încercăm să le ascultăm din nou părerea, o să transmitem mai departe solicitările acestora, însă sistemul, după părerea noastră, trebuie să funcţioneze. Este extrem de riscant să oprim un sistem care funcţionează şi a protejat culturile agricole cu o valoare economică extrem de mare, iar asumarea răspunderii pentru oprirea sistemului pentru o perioadă de timp, cum dânşii solicită, este extrem de riscantă în contextul în care statul român a investit bani pentru a crea un sistem funcţional, pentru a aduce tehnologii de ultimă generaţie în România”, a declarat Ionuţ Lazăr.

El a arătat că pe lângă această tehnologie antigrindină ar putea fi implementat în viitor în judeţ şi un sistem de stimulare a precipitaţiilor.

Cu toate acestea, fermierii au spus şi că unele rachete au devenit o ameninţare la adresa siguranţei cetăţeanului.

Fermierii au protestat paşnic, având inscripţionate pe tractoare lozinci precum „#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine”, „#Victime fără voie” sau „#Calculele voastre = falimentele noastre”.

Reprezentanţii acestora spun însă că fermierii ar putea continua protestele dacă lucrurile nu se schimbă.

 

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 81 = 87