“SAREX 2024 BUZĂU –EXERCIȚIU INTERINSTITUȚIONAL ORGANIZAT DE JANDARMERIA ROMÂNĂ

0
315

În zilele de 9 și 10 aprilie 2024 va avea loc exercițiul interinstituțional de nivel operativ, de antrenament, cu forțe în teren, SAREX 2024 Buzău,  în stațiunea balneo-climaterică Sărata Monteoru, activitate planificată la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Scopul exercițiului este eficientizarea acțiunilor structurilor Jandarmeriei Române în situații de urgență-intervenția pentru căutarea și salvarea persoanelor în mediu greu accesibil, respectiv în cazul producerii unei situații de urgență generate de seism pe timpul unei manifestări publice cu audiență numeroasă.

În cadrul exercițiului sunt agrenate efective din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române , inspectoratelor de jandarmi județene Bacău, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Neamț, Prahova, Suceava, Grupării de Jandarmi Mobile Bacău și Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia.

De asemenea, în diferite etape ale exercițiului, potrivit competențelor, sunt agrenate efective ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, Inspectoratului General de Aviație al M.A.I, Diviziei 2 Infanterie Getica, Direcției Regionale de Informații Moldova Sud, Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea, Filialei Crucea Roșie Buzău și ale Centrului Medical Județean Buzău.

Scenariul exercițiului abordează problematica referitoare la acțiunile determinate de situații specifice de intervenție în mediul montan sau greu accesibil precum și capacitatea de adaptare a dispozitivelor de asigurare a ordinii publice în scopul realizării funcției de sprijin în cazul producerii unor situații de urgență.

Totodată, unul dintre principalele obiective ale exercițiului constă în exersarea cooperării intra și interinstituționale într-un mod de acțiune integrat , coordonat pe momente operative în funcție de atribuțiile structurilor implicate.

În faza de planificare a exercițiului a fost luată în calcul crearea unor situații cu probabilitate crescută de a se produce în contextul unor evenimente publice care implică o participare numeroasă de persoane, organizate în mod frecvent în stațiuni turistice.

Exercițiul se înscrie în sfera activităților contextualizate implementării la nivelul Jandarmeriei Române a Acordului de parteneriat semnat între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, document în baza căruia Jandarmeria Română este partener în proiectul “Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare-salvare și asanare a muniției neexplodate” -RESILIENCE, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 + = 59