ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA MUZEUL JUDEȚEAN BUZĂU. PROGRAMUL EVENIMENTELOR

0
253

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură, artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, str. Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, anunță organizarea unei serii de evenimente culturale și educative cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Ca în fiecare an, Muzeul Județean Buzău invită publicul la o întâlnire formală, pentru a prezenta raportul sintetic al activităților din anul precedent, a programelor și proiectelor implementate, precum și lansarea Ofertei culturale, educative și științifice pentru anul în curs. Momentul 15 ianuarie reprezintă pentru Muzeul Județean Buzău oportunitatea de a comunica public, centralizat, evoluția instituției și de a prezenta rezultatele acțiunilor științifice, de cercetare și de valorificare ale patrimoniului cultural național administrat.

Programul evenimentelor:

10.30 – Conferința de presă anuală a Muzeului Județean Buzău și lansarea Ofertei culturale, educative și științifice pentru anul 2024.

11.20 – Lansare de carte științifică

  1. a) Mousaios, nr. XXVI/2023 – revistă de studii și articole de arheologie, una dintre publicațiile importante la nivel național. Numărul din acest an cuprinde materiale legate de rezultatele cercetărilor arheologice de pe teritoriul județului Buzău (Cârlomănești, Pietroasa Mică, Coțatcu și Lipia), semnate de colectivul de arheologi al muzeului nostru, dar și studii și materiale semnate de alți specialiști din țară.
  2. b) Bibliografia Numismatică a județului Buzău, autor dr. Marius Neculae – volumul reprezintă un instrument de lucru foarte util specialiștilor în domeniu, dar și pasionaților de numismatică, și a apărut în seria Biblioteca Mousaios, nr. 18.
  3. c) Așezarea neo-eneolitică de la Aldeni-Gurguiul Balaurului, jud. Buzău. O reevaluare interdisciplinară, autor dr. Cristian Eduard Ștefan – lucrare științifică ce tratează în lumina noilor studii aplicabile astăzi în arheologie un lot de materiale descoperite la jumătatea secolului trecut în situl de la Aldeni, din județul Buzău. Volumul a apărut în seria Biblioteca Mousaios, nr. 19.

11.50 – Vernisajul expoziției temporare ”Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, ed. a VI-a. Conceptul inițiat în anul 2019 are scopul de a prezenta publicului o parte dintre descoperirile de interes arheologic de pe teritoriul județului Buzău. Provenite din cercetări sistematice, prestări de servicii arheologice sau descoperiri întâmplătoare, artefactele parcurg un drum foarte lung de la stadiul de descoperiri până la acela de exponate. Prin efortul susținut al Laboratorului de restaurare al Muzeului Județean Buzău, al conservatorilor și arheologilor instituției această expunere este posibilă și aduce în atenție unele dintre componentele principale ale activității unui muzeu, anume activitatea de cercetare științifică, de restaurare și de conservare.

12.30 – Prezentarea publică a donației ”Grigore Patrichi-Smulți”. Anul 2023 a fost un an foarte important pentru muzeul nostru, din punct de vedere al îmbogățirii patrimoniului propriu, în cadrul sectorului Artă. Spre finele anului instituția noastră a fost aleasă spre a fi deținătoarea unei impresionante colecții de artă compusă din obiecte semnate Grigore Patrichi-Smulți. Artist de marcă a celei de-a doua jumătăți a secolului trecut, Patrichi-Smulți se numără printre creatorii operelor de la Muzeul în aer liber ”Tabăra Măgura”.

Toate evenimentele vor avea loc la sediul din mun. Buzău, str. Aleea Castanilor, nr. 1, jud. Buzău, iar accesul la acestea, precum și la vizitarea colecțiilor muzeului, va fi gratuit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 78 = 79