DULCIURILE ȘI BĂUTURILE RĂCORITOARE, MAI SCUMPE

0
228

Produsele cu un conținut ridicat de zahăr sunt de la 1 ianuarie taxate mai mult. Estimările comercianților arată că din 10 mii de alimente,  aflate pe rafturile dintr-un  magazin,  aproximativ 2 mii conțin mai mult de 10 grame de zahăr pe suta de grame de produs.

Pe lângă dulciuri, pe listă intră și anumite tipuri de pâine, zacuscă, sosuri, lactate și chiar mezeluri. În încercarea de a descuraja consumul lor, autoritățile au decis să crească taxa pe valoare adăugată, de la 9 la 19%.

În vizorul autorităților au intrat și sucurile, dar și berile cu amestec de sucuri și siropuri.

Băuturile răcoritoare care au între 5 și 8 grame de zahăr pe sută de mililitri de produs s-au scumpit acum cu 40 de bani pe litru.  În schimb, sucurile care au peste 8 grame de zahăr pe sută de mililitri de produs sunt mai scumpe acum cu 60 de bani pe litru.

Este al doilea an consecutiv în care băuturile răcoritoare se scumpesc. În 2023 TVA-ul pentru ele a crescut la 19%, iar efectele s-au văzut imediat.  Consumul s-a redus cu cel puțin 6%. Medicii spun că pentru sănătatea populației, scăderea consumului este un lucru bun, și  atrag atenția că obezitatea vine la pachet cu peste 200 de boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =