PROIECTUL DE BUGET PE 2024, ADOPTAT DE GUVERN

0
301

Guvernul a adoptat, aseară, proiectul de buget pentru 2024, precum și așa-numita „ordonanță trenuleț”, care vine cu noi măsuri fiscale.

Ședința s-a încheiat la miezul nopții, după ce a început cu o întârziere de nouă ore, pentru ca Ministerul Finanțelor să rescrie unele articole.

Înaintea sedinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu  a declarat că bugetul pe 2024  este  unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB, adica 120 de miliarde de lei. Acesta a precizat că se urmăreşte o creştere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE.

Bugetul asigurărilor sociale va asigura atât  creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi recalcularea lor, din 1 septembrie! Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale. De asemenea, salariile profesorilor vor fi majorate.

De altfel, Educatia primeste cel mai mare buget din istorie,cu peste 21 de miliarde mai mult decat anul acesta.

La Transporturi se va aloca un buget cu  27% mai mult pentru a susţine investiţiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus, bani care vor merge catre  finalizarea alte loturi de autostradă, achizitia de trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor. Marcel Ciolacu a tinut sa mentioneze că nu  vor fi creşteri de taxe în 2024. Odată adoptat proiectul  legii bugetului, acesta trebuie să treacă si de Parlament, procedură ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare, înainte de  Crăciun.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 1 =