SALARII ȘI PENSII MAI MARI, DAR ȘI CREȘTERI DE TAXE ȘI IMPOZITE, ÎN 2024

0
302

2024 vine la pachet cu creșteri salariale modeste pentru toți salariații de la stat, dar cu o creștere ceva mai consistentă pentru profesori și pensionari.

De la 1 ianuarie, 1,3 milioane de bugetari, cu excepţia demnitarilor, vor avea salarii mai mari cu 5%. Iar toți pensionarii, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi o majorarea a venitului cu aproape 14%. Dintre aceştia, peste 3 milioane vor avea parte de o nouă creştere de circa 6% şi în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Din martie, vor fi majorate şi alocaţiile pentru copii, în medie cu 15 la sută.

Parţial, banii vor veni din creşterile de impozite şi taxe, iar restul din împrumuturi. România plăteşte printre cele mai mari dobânzi la creditele guvernamentale din Europa.

Dar statul dă cu o mână şi ia cu alta. Aproape 1,8 milioane de oameni plătiţi cu salariul minim vor primi mai puţini bani din ianuarie. Mai exact minus 83 de lei. Scutirea de taxe pentru cei 200 de lei care se aplică acum va fi eliminată în 2024.  Pentru toţi cei 8 milioane de români participanţi la pilonul doi de pensii, contribuţiile lor vor creşte cu un procent, la 4,75%. Asta înseamnă că vor aduna, în medie, 75 de lei lunar în plus în contul de pensie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 17 = 20