LEGEA PENSIILOR SPECIALE, ADOPTATĂ DE SENAT

0
322

Noua formă a legii pensiilor speciale a fost adoptată ieri de Senat, cu mici modificări. Ca urmare a deciziei Curții Constituționale, din forma inițială a legii pensiilor speciale a fost eliminată prevederea care face referire la recalcularea pensiilor.

Cuantumul pensiei va fi media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor din 48 de luni de activitate.  Pentru magistrați este un articol special legat de vechimea în muncă. Aceștia vor putea lua pensie de serviciu dacă au cel puțin 25 de ani vechime într-o funcție. Proiectul are o condiție nouă legată și de vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor – se vor putea retrage numai dacă au cel puțin 47 de ani şi 4 luni, iar vârsta de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic.

A fost scoasă din calculul pensiei și perioada în care o persoană a avut funcții care i-ar fi dat dreptul la o pensie specială. Doar că această măsură se va aplica eșalonat până în 2061. Iar formula de impozitare a pensiilor speciale pentru partea care nu provine din contributii prevede un impozit de 20% pentru tot ce depășește 6800 de lei.

Săptămâna viitoare legea pensiilor speciale va intra la vot final în Camera Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 21 = 28