COZONACUL AR PUTEA FI INTRODUS PE LISTA ALIMENTELOR CU PREȚ PLAFONAT

0
295

Măsura plafonării adaosurilor comerciale la alimente de bază ar urma să fie prelungită, dar şi extinsă, astfel încât să includă şi alte produse faţă de cele 14 categorii prevăzute în acest moment.

Ministrul agriculturii a menţionat, de exemplu, cozonacul, în perspectiva sărbătorilor de iarnă, însă a precizat că decizia se va lua după ce vor avea loc noi discuţii cu reprezentanţii procesatorilor şi ai comercianţilor.

Conform ordonanţei în vigoare, plafonarea se aplică până la finalul lunii octombrie, iar noul termen luat în calcul este sfârşitul anului.

La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază. Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august a acestui an, comparativ cu iunie 2023.

Cele mai mari reduceri, de la 30 până la 49 la sută, s-au înregistrat la fructe şi legume. Conform autorităţii de concurenţă, din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%.

În ceea ce priveşte carnea de pui şi porc, aceasta s-a ieftinit în august faţă de luna iunie, cu excepţia pulpei de porc cu os, al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

54 + = 63