INFLAȚIA RĂMÂNE LA 9,4 %. PUTEREA DE CUMPĂRARE A ROMÂNILOR ÎN CONTINUARE AFECTATĂ

0
216

Puterea de cumpărare a românilor rămâne în continuare afectată, chiar dacă inflaţia în luna august este de 9,4%, atât cât a fost şi în luna iulie, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Deşi este cea mai mică din ultimul an şi jumătate, înregistrăm în continuare scumpiri.

Deşi de o lună şi jumătate adaosurile comerciale la alimentele de bază sunt plafonate, românii nu resimt ieftinirile, nici măcar la produsele de sezon.

Mâncarea înregistrează în continuare cele mai mari scumpiri, dar plătim mai mult şi pentru produsele nealimentare. Dintre acestea, preţurile medicamentelor au înregistrat creşteri record din ultimii 12 ani. Datele Statisticii arată că în august tratamentele s-au scumpit cu aproape 21 de procente, în medie, faţă de luna precedentă şi cu peste 15% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.

Economiştii spun că stagnarea inflaţiei este un semn că în lunile viitoare am putea asista iar la o creştere a indicelui preţurilor de consum, efect pus şi pe seama planurilor Executivului de a creşte salariul minim pe economie.

Prognoza Băncii Naţionale este că scumpirile se vor tempera în perioada următoare. La finalul anului este aşteptat că rata inflaţiei din România să ajungă la 7,5%, iar spre finalul anului viitor aceasta va ajunge la 4,4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =