BANI DE LA UNIUNEA EUROPEANĂ, PENTRU FOTOVOLTAICE, DIN 2024

0
277

Din 2024, românii vor avea la dispozitie, pe lângă programul  Casa Verde Fotovoltaice , un nou program de sprijin dacă vor să devină prosumatori. Statul vrea să dea vouchere de cinci mii de euro pentru montarea de sisteme fotovoltaice sau baterii de stocare, bani pe care îi va lua de la Uniunea Europeană.

Cei 25  de mii de lei, vor fi cheltuiti pentru montarea  unui sistem de minimum 3 kWh sau pentru instalarea unei baterii de stocare cu o putere minimă de 5 kWh. În total, Romania va avea la dispoziție, 600 de milioane de euro.

Peste o sută de mii de români ar urma să beneficieze de acest program. Aceştia vor trebui să se înscrie pe platforma ce va fi dezvoltată de Ministerul Proiectelor Europene. Iar selecţia se va face pe principiul primul venit – primul servit. Încă nu se stie dacă românii care s-au înscris la Casa Verde şi-ar putea extinde sistemul fotovoltaic apelând la noul program.

La finalul lunii iunie, în România erau peste 77 de mii  de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW. La începutul anului viitor, este posibil să ajungem la 2.000 MW. Aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Pe lângă suma de 25 de mii de lei, românii ar mai putea primi prin PNRR vouchere de 72.500 lei pentru renovarea energetică a locuințelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

37 + = 41