PROIECTE :SE INTERZICE VÂNZAREA DE BĂUTURI ENERGIZANTE ȘI DISPOZITIVE ELECTRONICE CU TUTUN ÎNCĂLZIT CĂTRE MINORI

0
407

Parlamentarii vor să interzică accesul copiilor la energizante și țigări electronice.

La fel ca alcoolul și tutunul, băuturile care conțin cofeină și taurină, dar și dispozitivele de fumat cu nicotină sau arome de orice fel nu ar trebui să mai poata fi cumpărate de cei sub 18 ani.

În plus, din automate vor disparea cu totul. Asta, după ce au ajuns în spital copii de 12 ani dependenți de aceste substanțe.

Inițiativele semnate de un parlamentar PSD vin după ce aleșii și-au dat seama că legislația are multe scăpări și că minorii, unii chiar de școală primară consumă astfel de produse fără să știe că își fac mult rău. Unul dintre proiecte interzice vânzarea băuturilor enegizante celor sub 18 ani. Dacă acestea sunt vândute în școli, amenzile pot ajunge până la 3 mii de lei.

Specialistii spun că o doză de batură energizantă conține, pe langă două lingurițe de zahăr, cafeină, taurină și uneori vitamine. Băute des sau în cantități mari, energizantele pot genera probleme cardiace, dificultăți de concentrare și anxietate.

O a doua inițiativă legislativă reglementează țigările electronice pe bază de aburi. Cunoscute drept vape-uri, aceste dispozitive cu sau fără nicotină, conțin un lichid cu arome dulci, de fructe, considerat nociv de catre medici.

Amenzile propuse pentru nerespectarea de către  comercianți a prevederilor legale  vor fi cuprinse între 100 și 500 de lei, iar la abateri repetate se poate ajunge la suspendarea activității între 10 și 30 de zile.

Cele două proiecte vor fi discutate în această toamnă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 84 = 85