SISTEMUL DE GARANȚIE-RETURNARE INTRĂ ÎN VIGOARE DIN 30 NOIEMBRIE 2023

0
339

Din această toamnă ar trebui să avem mai puţine deșeuri, ape și plaje mai curate și mai puțină risipă. Asta, datorită Sistemului de Garanţie-Returnare al pet-urilor care ar urma să intre în vigoare din 30 noiembrie. Toți vom plăti în plus o garanție, de 50 de bani, pentru fiecare recipient de băutură cumpărat, pe care ulterior îl putem returna în puncte special amenajate ca să ne recuperam banii.

Românii vor avea la dispoziție puncte de colectare electronice în fiecare supermarket, iar ministrul Mediului consideră că oamenii se vor adapta rapid la noul sistem.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „E foarte important ca cetățenii să fie instruiți să știe să colecteze separat, fiecare la locul său. Pentru prima dată în instorie ministerul investește 1,2 miliarde de euro în colectarea separată. Este vorba de acel sistem care intră în vigoare la 30 noiembrie.”

Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost informați anul trecut că sunt obligaţi să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje, altfel nu vor mai putea vinde anumite produsele. În teorie, 80 de mii de comercianți ar trebui să se înscrie în program. În caz contrar, riscă amenzi 20.000 și 40.000 lei. Momentan, însă, mulţi dintre ei sunt puţin bulversaţi.

România e la coadă clasamentului Uniunii Europene când vine vorba de reciclare selectivă, cu o rată a reciclării de doar 12%. Până în 2030 procentul trebuie să ajungă la 90%, potrivit legislației comunitare. În caz contrar, ţara noastră riscă amenzi uriaşe.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =