2023-AN AGRICOL BUN ÎN ROMÂNIA

0
291

2023 este un an agricol bun. Cel puțin asta susțin oficialii din Ministerul Agriculturii, care trag linie după două luni în care fermierii au recoltat grâul. Au mai rămas de treierat doar câteva parcele in Transilvania, așa că agricultorii estimează o producție cuprinsă între nouă și zece milioane de tone. Destul de aproape de vârful înregistrat în 2021.

Autoritățile au acum în față provocarea transportului pentru aceste grâne, mai ales că vin din urmă zeci de milioane de tone din Ucraina.

Deși a avut un start de excepție în primăvară, atunci când a fost cultivat, porumbul nu a trecut cu bine de luna iulie. În acest moment al anului, porumbul trebuia să fie mai înalt și de un verde crud. Asociațiile de fermieri estimează că aproape jumătate din porumbul cultivat în sudul țării și în sudul Moldovei arată așa sau chiar mai rău, iar asta înseamnă automat și producții scăzute.

Agricultorii se așteaptă la producții mai bune decât anul trecut la floarea soarelui, atunci când au intrat în hambare două milioane de tone de semințe. Este cea mai mare cantitate obținută de o țară a Uniunii Europene. Au rodit mai puțin, în schimb, lanurile de rapiță și orz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 36 = 38