APICULTORII CER SPRIJIN FINANCIAR GUVERNULUI

0
296

Apicultorii români solicită autorităţilor ajutor financiar pentru compensarea pierderilor, având în vedere că fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumătate din producţia de miere, iar lipsa resurselor financiare, scăderea consumului şi importurile masive de miere au generat probleme grave în sector.

În acest context, Asociaţia Crescătorilor de Albine din România solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales că anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale avea prins în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

Nu în ultimul rând, reprezentanții apicultorilor adaugă că, în cazul în care se va aproba pachetul de măsuri fiscale apărute recent în spaţiul public, acesta ar putea afecta mai mult de jumătate din acest sector.

Potrivit datelor statistice, consumul autohton de miere este estimat la 550 de grame pe locuitor, ceea ce ne claseaza pe ultimele locuri din Europa. În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi sunt înregistraţi peste 35.000  de apicultori, în jur de 50% fiind membrii ACA, care deţin peste 60% din efectivele de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

33 + = 40