PROIECTUL DE O.G. DE REDUCERE A CHELTUIELILOR BUGETARE A FOST PUBLICAT

0
264

Ministerul de Finanțe a publicat  luni seară proiectul de ordonanță de urgență prin care se reduc cheltuielile la stat. Printre măsuri: angajări înghețate la stat, obligativitatea reducerii cu 10 % a cheltuielilor pentru bunuri și servicii, reducerea numărului de consilieri și a mandatelor în consiliile de administrație.

Potrivit proiectului, începând cu luna următoare aprobării ordonanței de urgență Guvernul va aproba limitele lunare de credite de angajament și credite bugetare. Excepție vor face dobânzile, proiectele cu finanțări externe nerambursabile, proiectele din PNRR sau împrumuturile și rambursările de credite.

În toate autoritățile și instituțiile publice se vor lua măsuri de reducere a cheltuilelilor cu bunurile și serviciile cu 10%. Nu se aplică măsura pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

Proiectul mai prevede și că nu mai pot fi achiziționate, preluate în leasing sau închiriate autoturisme, mobilier sau aparatură de birotică. Asigurarea acestor bunuri se va putea face numai prin redistribuiri de la aceeași instituție sau de la alte instituții.

Angajările la stat vor fi blocate odată cu intrarea în vigoare a ordonanței propuse. Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile publice.

Proiectul prevede și că personalul public mai poate deține calitatea de membru într-un consiliu de administrație doar la maxim două întreprinderi publice sau entități deținute de stat.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 17