ROMÂNIA, PE ULTIMUL LOC ÎN EUROPA, LA PLATA CU CARDUL

0
326

România este ultima țară din Europa la capitolul plăți cu cardul, potrivit Indicelui Plăților Digitale. Patru din zece români nu au nici card, nici cont bancar. Totuși, numărul comercianților care acceptă plata cu cardul s-a dublat de la începutul pandemiei de coronavirus. Mai ales că legea îi obligă să aibă POS dacă încasează mai mult de 50 de mii de lei pe an.

Românii au efectuat anul trecut peste 53 de milioane de plăți cu cardul. 95% din totalul tranzacțiilor au fost contactless și s-au făcut la magazinele alimentare și supermarketuri, la hoteluri, restaurante și fast-food-uri, în magazinele de piese auto sau la cabinetele stomatologice. Chiar dacă legea obligă orice societate care încasează mai mult de 136 de lei pe zi să accepte plata cu cardul, în acest moment, doar șase din zece firme au POS-uri, potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR). Jumătate dintre firmele care nu acceptă formele digitale de plată spun că li se pare prea complicat să își instaleze un terminal de plată, în timp ce o treime se plâng de comisioanele bancare prea mari pentru astfel de tranzacții.

O firmă care are încasări anuale de peste 10.000 de euro, dar nu și-a instalat un terminal de plată cu cardul riscă amenzi între 20.000 și 50.000 lei.

În țara noastră sunt 18 POS-uri la 1.000 de locuitori față de media europeană de 36 de terminale, conform datelor Băncii Centrale Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =