NOILE CĂRȚI ELECTRONICE DE IDENTITATE , ELIBERATE PÂNĂ LA FINALUL ANULUI, ÎN TOATĂ ȚARA

0
221

Până la finalul acestui an, se vor putea emite noile cărți electronice de identitate, cu cip, în toate municipiile din țară. Cu aceste documente, putem să călătorim în Uniunea Europeană.
În primul rând, noile cărţi de identitate vor fi mai mici, de dimensiunea unui permis de conducere. Pe noul buletin, se vor regăsi nume, prenume, genul, cetăţenia, data naşterii, CNP-ul, numărul documentului şi data expirării. Practic, dispare adresa de domiciliu din print. Iar dacă ne mutăm, nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate fizic ci doar a informaţiilor în format electronic. Pe CIP vor putea fi stocate date importante şi chiar şi alte documente, cum ar fi: cazierul, permisul de conducere, certificatul de căsătorie sau cardul de sănătate.

Primele 8,5 milioane de buletine electronice le va plăti statul, cu 200 de milioane de euro, prin programul PNRR. Există şi varianta buletinului fără CIP, dar pentru acest model taxa de eliberare va fi de 38 de lei. Doar că, cine va opta pentru vechiul model nu va mai putea să călătorească în afara țării fără pașaport. Documentele vor avea valabilitate de 5 ani pentru minorii între 14 şi 18 ani şi de 10 ani pentru adulţii între 18 şi 70 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =