MAI MULTĂ ,,PUTERE” POLIȚIȘTILOR LOCALI

0
249
Sursa foto: Arhivă

Polițiștii locali au, de acum, dreptul de a sancționa șoferii. Asta după ce Camera Deputaților, care este for decizional, a  adoptat un proiect de lege ce sporește puterile polițiștilor locali, atunci când vine vorba de conducătorii auto. În cazul în care împrumută mașina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului, nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale.

Agenții vor putea solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor. Dacă vor ignora solicitările poliției, indiferent că vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între 9 și 20 de puncte-amendă.

Și cum punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei. În cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei. În cazul refuzului furnizării de informații despre șofer, amenda va putea fi aplicată atât de polițiști rutieri, cât și de cei locali. Potrivit schimbărilor apărute la Codul Rutier, în prima parte a anului, amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, adică lor nu li se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.

De principiu, așa cum a fost stabilit, datele personale ale șoferului de ocazie ce trebuie comunicate autorităților sunt numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate. Inițiatorii proiectului motivează propunerea prin faptul că, acum, polițiștii locali nu pot identifica șoferii care încalcă regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor și nu pot aplica sancțiuni pentru aceste abateri. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege mai trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =