REGULAMENT NOU DE BRANȘARE LA REȚEAUA DE GAZE

0
289

Românii care doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale o pot face gratuit, în baza  noilor reguli ce au fost oficializate, zilele trecute, printr-un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Noul  regulament de branșare la rețeaua de gaze naturale se aplică cererilor de branșare la gaze depuse de la începutul anului. Astfel, regulile pentru branșarea la rețeaua de distribuție a gazelor naturale stabilesc că, în cazul clienților casnici, contravaloarea lucrărilor de racordare inclusiv a celor de proiectare se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuție a gazelor până la limita valorii medii a unui racord.

Pentru a simplifica procesul de racordare, solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare și de proiectare urmând să fie despăgubit de către operatorul de distribuție. Returnarea sumelor către solicitant se va putea realiza pe două căi. În tranșe anuale într-un interval de cinci ani de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale sau in integralitate, în limita valorii medii a unui racord, în maximum 30 de zile de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale.

Ulterior racordării la rețeaua de gaze, instalația rezultată în urma finanțării intră în proprietatea operatorului sistemului de distribuție de la data punerii în funcțiune a acesteia. Pe de altă parte, clienții noncasnici „suportă în integralitate instalația de racordare aferentă locului de consum”, adică contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/ branșamentului la rețeaua de gaze naturale. În ceea ce privește racordarea gratuită la rețeaua de energie electrică, în principiu s-ar aplica aceleași reguli, chiar dacă acestea încă nu au fost publicate.

Prin urmare, în ceea ce privește racordarea la rețeaua de electricitate, operatorul de distribuție va avea obligația ca, în conformitate cu reglementările ANRE, să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluția tehnică de racordare. În cazul clienților casnici care se racordează la rețeaua de joasă tensiune, operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, dacă aceștia au asigurat finanțarea lucrărilor de extindere a rețelei electrice de distribuție, până la o valoare medie a unui branșament. Posibilitatea de racordare gratuită la rețelele de curent electric sau gaze naturale a apărut în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 65 = 70