GINA CHIVULESCU, MANAGERULTEATRULUI ,,G. CIPRIAN” BUZĂU: ,,ANUL 2021 A FOST UNUL CARE NE-A PERMIS SĂ ÎNVĂȚĂM CUM SĂ ASCULTĂM DORINȚELE CELOR DIN JUR”

0
476

Cum deja o știm cu toții pandemia ne-a schimbat complet viețile. Desigur că și cultura a fost și ea afectată, într-o oarecare măsură. Pentru Teatrul „George Ciprian” Buzău anul 2021 a fost unul în care reprezentanții instituției au fost nevoiți să se adapteze actualului context pandemic. Și chiar au reușit. Asta dacă ne uităm pe datele statistice potrivit cărora în cele 7 luni de activitate, restul, până la totalul de 12 luni, fiind ori închis din cauza pandemiei ori pentru pauza de stagiune, Teatrul „George Ciprian” a susținut, în total, 11 spectacole din producția proprie. De asemenea, instituția de cultură buzoiană a mai găzduit alte 27 de spectacole. În ceea ce privește 2022, conducerea teatrului este foarte optimistă. Potrivit Ginei Chivulescu, managerul Teatrului ,,G. Ciprian” Buzău, instituția a programat o serie de activități. Despre ce este vorba, puteți afla în următorul interviu:

Reporter: Cum a fost anul 2021 pentru Teatrul „George Ciprian” Buzău?

Gina Chivulescu: Putem spune că anul 2021 a fost unul care ne-a permis să învățăm cum să ascultăm dorințele celor din jur. Deși a fost tot un an cu restricții, iubitorii de teatru au fost alături de noi. Din luna mai, activitatea teatrului a fost una continuă. Aproximativ 80% din spectacole din acest an au fost însă susținute cu 30% din capacitatea sălii de spectacol, asta înseamnă că, din 250 de locuri, în sală au avut acces doar 75 de persoane la un spectacol. Constant am căutat noi metode de promovare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor publicului, care participă fizic la spectacole, fie că este în sala Teatrului „George Ciprian”, fie că e din altă localitate, acolo unde mergem noi în deplasare cu spectacolele noastre.

Din statistica anuală, pe care o realizăm, reiese că în cele 7 luni de activitate, restul, până la totalul de 12 luni, fiind ori închis din cauza pandemiei ori pentru pauza de stagiune, Teatrul „George Ciprian” a susținut,în total, 11 spectacole din producția proprie precum: ,,O noapte furtunoasă” și ,,Conu’ Leonida” de I. L. Caragiale, în regia lui Radu Gabriel, Faza Lungă de Chaterine Agner, regia Octavian Jighirgiu, ,,Omul cu mârțoaga” de George Ciprian, regia Dan Tudor, ,,Aniversarea” și ,,Singur între lumi” de Cosmin Teodor Pană, regia Vlad Trifaș. Alte 27 de spectacole au fost găzduite acestea fiind aduse de către noi sau prin parteneriate și au fost jucate în sala de spectacol Paul Ioachim a Teatrului „George Ciprian”. Alte activități ce au avut loc sunt cele 17 ateliere pe diferite teme: dans, actorie, dezvoltare personală, s.a.m.d. Am reușit, din fericire, să realizăm și 6 turnee, cu un total de 10 reprezentații.

Anul trecut, în luna septembrie, am participat cu spectacolul producție proprie ,,Despre iubire sau așa ceva…”, text Cosmin Pană, regie Vlad Trifaș, la Festivalul Dramaturgiei Românești din cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara, iar spectacolul a fost extrem de apreciat. O altă realizare extrem de specială pentru noi este preluarea spectacolului ,,Angajare de Clovn” de Matei Vișnic, o producție proprie a Teatrului „George Ciprian”, de către Televiziunea Română. Spectacolul a fostpreluat pentru a face parte din arhiva TVR. Premiera spectacolului a fost difuzată pe TVR3 în luna octombrie.

Rep.: În ceea ce privește activitatea on-line cum poate fi catalogată aceasta?

G.C.: Deși pentru noi a fost un teren destul de nou, considerăm că activitatea noastră on-line are un real succes și, am spune noi, ne-am adaptat cu brio la aceste noi condiții. Am continuat să oferim publicului spectator de pretutindeni spectacole ON-LINE precum ,,Omul cu Mârțoaga” de George Ciprian, în regia lui Dan Tudor, ,,Conu Leonida” de I. L. Caragiale în regia lui Radu Gabriel, ,,Despre Iubire sau așa ceva…” de Cosmin Tudor Pană, în regia lui Vlad Trifaș s.a. Deoarece pandemia a reușit să schimbe nevoile iubitorilor de teatru, activitatea noastră a avut loc și în mediul on-line din dorința de a putea oferi posibilitatea publicului care deja ne urmărea să fie la curent cu noutățile aduse.

Deja de 2 ani, statistica noastră cuprinde 2 tipuri de public, spectatorul care vine la teatru și vede spectacole pe scena Teatrul „George Ciprian” și spectatorul virtual, cel care vizionează spectacolele pe paginile noastre de Facebook sau YouTube. Ca o retrospectivă a anului 2021 menționăm următoarele activități: 34 spectacole on-line, realizare ateliere din cadrul proiectului european ,,Tele Encounters Beyond the Human”, eveniment on-line ,,Întânire cu Moș Crăciun ON-LINE”, etc. Căutăm constant modalități noi de a  menține legătura cu publicul nostru virtual, iar pe viitor am luat în considerare o serie de alte activități online. În primul rând ne dorim să fim vizibili în continuare la nivel internațional.

Rep.: Ce planuri aveți pentru acest an, ca manager al Teatrului ,,G. Ciprian” Buzău?

G.C.: Ne place să credem că va fi unul extraordinar. Noi am programat o serie de activități pentru acest an. În luna ianuarie au fost deja realizate 4 evenimente și aș dori aici să menționez evenimentul de Ziua Culturii Naționale, un recital de excepție realizat în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Margareta Sterian”. Invitați speciali ai evenimentului au fost Alina Tomi, actriță la Teatrul Evreiesc de Stat, și Cristin Tomi, actor al Teatrul Național București. Pe luna februarie sunt programate 4 spectacole: ,,Aniversarea” de Cosmin Teodor Pană, regia Vlad Trifaș, programat pe 13 februarie, ,,Conu’ Leonida” de I. L. Caragiale, în regia lui Radu Gabriel este programat pe 28 februarie. Luna martie vine cu o serie de surprize! Deja sunt programate 6 spectacole. Însă, despre asta rămâne să vorbim luna următoare! Biletele pentru spectacole pot fi achiziţionate de la Teatrul „George Ciprian” din Aleea Castanilor, nr. 1. sau ON-LINE pe https://www.teatrulgeorgeciprian.ro/c alendar.php. Detalii despre spectacole și bilete găsiți pe site-ul www.teatrulgeorgeciprian.ro. Vă așteptăm pe toți la teatru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =