RCA-URI NEPROFITABILE PENTRU ASIGURĂTORI

0
334

România se menţine pe unul dintre locurile fruntaşe în Europa la capitolul accidente soldate cu pagube materiale şi/sau vătămări corporale despăgubite în baza poliţelor RCA. Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, frecvenţa daunelor RCA în România, adică raportul dintre numărul daunelor şi cel al poliţelor emise, este una dintre cele mai ridicate la nivel European, de aproximativ 6 %. Acest lucru înseamnă că, în ţara noastră, în fiecare an, din fiecare 100 de maşini înmatriculate, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese. Comparativ, Germania înregistra la finalul anului 2020 o frecvenţă a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, iar Bulgaria, Polonia, Slovacia,  Cehia  şi Finlanda, sub 4 %.

Nu întâmplător, România se află în vârful clasamentului european şi în ceea ce priveşte rata daunei, un alt indicator specific industriei de asigurări, cu un nivel de peste 80% în anul 2020, în timp ce media europeană se afla la 62%. Mai mult, după primele 9 luni din 2021, rata daunei pe zona asigurărilor RCA a urcat până la 99,52%. Reprezentanţii UNSAR susţin că la această rată a daunei se adaugă taxele de funcţionare, impozitele plătite, contribuţiile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, la Fondul Naţional de Protecţie, precum şi cheltuielile de distribuţie şi administrare, costuri cu utilităţile. Însumate, toate aceste cifre formează o rată combinată tehnică de peste 130%. Asta arată, pe scurt, ca linia RCA este una neprofitabilă pentru companiile de asigurări: pentru fiecare 100 de lei încasaţi din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 de lei.

Studiile de specialitate ne arată că accidentele rutiere reprezintă în continuare unul dintre riscurile la care românii se expun cel mai mult. UNSAR şi industria de asigurări contribuie prin campaniile anuale de informare şi de prevenţie rutieră la obiectivul de reducere a riscului accidentelor din România. O noutate pe piața asigurărilor va fi introdusă și la noi de anul viitor. Mai exact, utilizatorii de trotinete vor fi obligați să încheie o poliță de asigurare. Măsura transpune în legislație o directivă europeană și vine cu scopul de a responsabiliza persoanele care folosesc astfel de vehicule. Numărul mare de accidente în care au fost implicate aceste mijloace de deplasare impun o măsură care să îndemne la prudență în trafic, spun reprezentanții Autorității de supraveghere financiară. Polițiștii atrag atenția că au fost foarte multe accidente pentru că unii dintre cei care urcă pe trotinete nu respectă reguli elementare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 + = 89