VALUL 5 BATE LA UȘĂ, FĂRĂ CERTIFICAT VERDE

0
331

Introducerea  certificatului digital obligatoriu la locul de muncă bate pasul pe loc. Liderii coalitiei  s-au răzgândit asupra proiectului  spunând că prevederile cuprinse sunt neconstituționale, încălcând legea fundamentală. Acum, coaliția vrea să o ia de zero, cu un nou proiect de lege, fără ca ministrul Sănătății să mai fie implicat.

Noul proiect ar urma să fie un simplu cadru general care să transpună ordonanța de urgență, deja existentă, privind posibilitatea ca certificatul verde european să fie folosit și în țara noastră. Adică cine poate primi acel cod QR- cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați negativ. Nu ar urma să mai fie incluse sancțiuni pentru cei care nu prezintă un astfel de document și nici acordarea de vouchere pentru teste gratuite, ci doar domenii de activitate în care ar putea fi necesar. Va reglementa doar interdicțiile care deja există: certificat în mall-uri, magazine sau în baruri, singura noutate fiind că și cei care prezintă doar un test negativ vor beneficia de acest drept.

Angajații nu vor fi obligați să se vaccineze, să prezinte test negativ sau dovada trecerii prin boală atunci când vor merge la birou și nici nu vor fi sancționați.

O decizie în privința certificatului verde va fi luată într-o ședință a coaliției, iar proiectul de lege ar putea intra în dezbaterea Parlamentului abia  săptămâna viitoare.

Specialiştii din sanatate publica  estimează că, în cel mult trei săptămâni, va veni valul 5 al pandemiei si in Romania, mai ales că varianta omicron se răspândeşte uluitor de repede. Au fost confirmate încă 9 cazuri, dintre care cinci la persoane nevaccinate. E o creştere de aproape 50 de procente într-o singură zi.

Până ieri, pe teritoriul României au fost confirmate 25 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Experții spun că transmisibilitatea sporită ar fi cauzată de perioada foarte scurtă de incubație.  Potrivit ultimelor studii, primele simptome încep să apară după 3-5 zile după ce persoana este expusă la virus. Simptomele variantei Omicron sunt diferite față de cele provocate de alte variante ale virusului. Primele semne de infectare sunt tusea seacă și iritația gâtului. Alte simptome specifice sunt transpirațiile nocturne, dar și durerile musculare moderate, oboseala, nasul înfundat și strănutul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 59