MODIFICĂRI PROMULGATE LA LEGISLAȚIA PROTECȚIEI MEDIULUI

0
360

Legislația europeană din domeniul protecției mediului urmează să fie transpusă curând în cea națională, astfel încât să fie introduse noi infracțiuni, iar amenzile pentru încălcarea legislației privind protecția mediului să fie majorate. Măsurile se regăsesc într-un proiect ce a primit recent, semnătura președintelui țării Klaus Iohannis, scrie avocatnet.ro. Mai exact, potrivit proiectului va fi considerată infracțiune și va putea fi pedepsită cu închisoare de până la trei ani și “exploatarea cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu a unei instalaţii în care se desfăşoară o activitate periculoasă sau în care sunt depozitate ori utilizate substanţe sau preparate periculoase, de natură a provoca în afara instalaţiei decesul ori vătămarea corporală a unei persoane sau o daună semnificativă adusă mediului”.

Această infracțiune se va alătura celor deja existente, precum transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare sau cultivarea plantelor superioare modificate genetic în vederea testării sau în scop comercial, fără înregistrarea prevăzută de lege. Proiectul va modifica și OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, în sensul va introduce comerțul cu exemplare din specii protejate de plante și animale în rândul infracțiunilor ce pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Proiectul prevede că în cazul în care infracțiunile vor fi săvârșite din culpă, cel vinovat va putea primi doar amendă sau pedeapsă cu închisoarea, dar redusă la jumătate față de limitele impuse de legislație. Totodată, amenzile calculate prin sistemul zilelor-amendă se vor majora în cazul abaterilor de la legislația privind protecția mediului și vor ajunge între 500 lei şi 25.000 lei, nu între 100 și 5.000 de lei, așa cum stabilește Codul penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 5 =