„Paza bună trece primejdia rea!” – sloganul celei mai recente campanii de prevenire a furturilor din locuinţe

0
966

 

„Paza bună trece primejdia rea!” este sloganul celei mai recente campanii de prevenire a furturilor din locuinţe, realizată ȋn cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române. Lansarea campaniei a avut loc astăzi în staţiunea Mamaia. Iniţiativa, care se va implementa în următoarele 6 luni, se află la a şaptea ediţie şi are ca obiectiv conştientizarea măsurilor pe care le poate adopta fiecare dintre noi, pentru a nu deveni victimă a furturilor.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. Cele mai numeroase sunt cele comise prin efracţie, dar există şi situaţii când autorii pătrund în locuinţă după obținerea consimţământului proprietarilor, iar apoi profită de neatenţia lor, pentru a sustrage diverse bunuri sau bani.

„Furtul din locuinţe reprezintă 15-16% din totalul infracţiunilor de furt. În 2017 au scăzut acest gen de infracţiuni cu 155o de fapte iar în primele 6 luni din 2o18 s-au comis 11.481 de furturi” a spus Aurel Calin – IGPR compartiment furturi din locuinţe.

Ideea creativă din spatele campaniei are ca scop să atragă atenția asupra unor modalități de prevenire a furturilor, simple, dar des ignorate de mulți dintre noi.

„Problema e cumva în scădere în ceea ce priveşte cifrele pe care poliţia romana le urmăreşte însă una dintre caracteristicile foarte vizibile ale genului acestuia de incidente este impactul emoţional pe care-l are” declara Georgiana Miron – agent de asigurări.

Sfaturile poliţiştilor sunt simple: să nu permitem accesul necunoscuţilor în locuinţă, să nu lăsăm ferestrele deschise când plecăm de-acasă, să montăm o încuietoare performanţă la uşa iar dacă locuim la parter să punem grilaje la ferestre. În concediu, camera de hotel din staţiune devine o locuinţă temporară, de aceea poliţiştii au sfaturi şi pentru turişti.

„Cei care au obiecte de valoare, trebuie să le lase la hotel al amdinistratie, în locuri special amenajate. Nu trebuie duse în cameră. Camerele de hotel sunt foarte vulnerabile la pătrunderea din exterior atât pe uşă cât şi pe geam sau pe balcon”a spus Ciprian Sobaru – IPJ Constanța

În plus, este ideal ca să nu discutaţi cu persoanele apropiate despre plecarea în concediu şi în niciun caz să nu vă transformaţi conturile de socializare online în sursa de informaţii pentru infractori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

43 + = 49