Creştinii ortodocşi se pregătesc pentru cel mai strict post de peste an: cel al Paştelui. De astăzi începe Săptămâna Albă, cunoscută şi sub numele de Săptămâna Brânzei. Asta înseamnă că oamenii care ţin post nu mănâncă deloc carne; singurele produse de origine animală permise fiind lactatele şi ouăle. Desigur, fructe şi legume se pot consuma fără nicio restricţie.
În pieţe, vânzătorii s-au adaptat la cererea perioadei. Verdeţurile şi legumele proaspete, lactatele şi ouăle vor fi cele mai căutate produse în Săptămâna Albă.
În perioada următoare, comercianţii speră la o creştere a vânzărilor. În special la verdeţuri, fasole şi cartofi. Vedetele de pe tarabe de acum sunt urzicile şi leurda.
În piețe urzicile sunt la acelaşi preţ ca anul trecut. Comercianţii vând punga cu 5 lei bucata. Spanacul este 10 lei kilogramul. În timp ce ceapa verde, ridichile, loboda şi usturoiul costă în jur de 2 lei legătura. Roşiile şi castraveţii, venite din import, sunt 12 lei kilogramul.
Săptămâna Albă reprezintă perioada în care ne pregătim atât fizic, cât şi psihic pentru a putea duce mai uşor postul ce urmează. Este practic o trecere treptată, lină, de la o alimentaţie bazată pe alimente de origine animală la cea vegetariană.
După săptămâna Brânzei, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui, unul dintre cele mai aspre, care durează aproape şapte săptămâni.