9 MAI-ZIUA EUROPEI. DUBLĂ SĂRBĂTOARE PENTRU ROMÂNIA, CARE MARCHEAZĂ 146 DE ANI DE LA PROCLAMAREA INDEPENDENȚEI DE STAT

0
269

În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa. În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei.  Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Astfel, la 1 ianuarie 1952 a luat fiinţă Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului. 5 ani mai tarziu, pe 25 martie, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană, în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, in  noiembrie 1993. Consiliul European de la Milano, în iunie 1985, a decis ca ziua de 9 Mai să devină Ziua Europei.  România a semnat Tratatul de Aderare la UE pe 25 aprilie 2005, ceea ce înseamnă că suntem membri ai Uniunii de 18 ani.

Pe 9 mai, România sărbătorește, la fel ca toate statele membre UE, Ziua Europei. Există o tradiţie ca în această zi, instituţiile UE să îşi deschidă porţile pentru public. Anual, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre Uniunea Europeană.

La 9 mai, România sărbătoreste proclamarea Independenței de Stat a României. În 1877, la această dată, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial. După făurirea statului naţional român, în 1859, prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, statul român a trecut la înfăptuirea unei serii de reforme pentru modernizării ţării care au constituit temelia proclamării şi, ulterior, a cuceririi independenţei de stat.

De partea cealaltă, Federația Rusă va sărbători, ca de obicei, printr-o paradă militară, Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial. Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să asiste la paradă, în ciuda problemelor de securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here