TĂRÂM DE VIS PENTRU ASIATICI

0
301

Și România poate fi ţara salariilor mari şi a visurilor îndeplinite! Cel puțin asta o spun nepalezii care vin să muncească la noi. Pe lângă şansa unui trai mai bun decât pe meleagurile natale, mulţi rămân fascinaţi de locurile, istoria şi mâncărurile noastre. Ramesh este șeful echipei de bucătari nepalezi ai unui apreciat restaurant din orașul Buzău. Are 34 de ani iar pe ultimii patru i-a petrecut în țara noastră, unde a lucrat în restaurante din București și Buzău. De la sfârșitul anului trecut, o are alături pe soția sa, Manila. Cei doi locuiesc într-o garsonieră închiriată de angajator, unde și-au amenajat un mic colțișor de Nepal.

Când soțul este la muncă, Manila face curat, pregătește mâncarea, spală și vorbește cu rudele de acasă. Nu are încă un serviciu, însă încearcă să învețe româna, ca apoi să își caute de lucru. Cei doi își păstrează obiceiurile culinare, ceaiul fiind nelipsit dimineața: ,,Noi îi spunem ciya în Nepal, chaay în India, ceai în română, ca în India. Dar noi îi spunem ciya.” Pentru Manila, venirea după soțul ei, în România, a fost împlinirea unui vis. Este nerăbdătoare să afle lucruri noi despre țara în care ar vrea să se stabilească și să ajungă în locurile frumoase pe care Ramesh le-a vizitat deja. ,,Este cea mai bună perioadă. Înainte să vină, mă plictiseam, doar veneam de la muncă, eram ca un robot. Acum, după program, mă simt bine. E cineva acasă care mă așteaptă!”, spune Manila.

După programul de lucru, cei doi ies la plimbare împreună cu prietenul lor, Tulsi, tot nepalez, angajat de doi ani în restaurantul din Buzău. Sunt dornici să învețe cât mai multe despre stilul de viață al românilor, despre istoria și mâncărurile de aici. ,,Suntem încă în procedura de a-mi aduce aici fiica și soția, pentru a sta mai mult timp aici, pentru că îmi place România. Clima este asemănătoare, mediul înconjurător este cam la fel cu cel din Nepal.”, spune Tulsi. La 34 de ani, Ramesh este șeful echipei numeroase de nepalezi care lucrează la un restaurant cu bucătărie internațională.  Salariul său este de patru, cinci ori mai mare decât ar fi câștigat în țara sa natală. De aceea, crede că pentru asiatici, România este un tărâm al făgăduinței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

23 + = 31