Un nou tip de afacere în zootehnie este pus la cale în nordul Munteniei, după un proiect al cooperativei Unirea Gospodarilor din comuna Mihăilești. Este vorba despre grajdurile tip container, o invenție relativ nouă care ar putea salva micile gospodării. Grajdul tip container poate fi configurat atât pentru creșterea păsărilor pentru ouă și carne, cât și pentru popularea cu ovine, caprine și porci. Poate fi achiziționat cu banii jos sau în leasing de orice gospodar care vrea să pornească rapid o afacere în zootehnie. Condițiile sunt puține: trebuie să dețină terenul, cumpărat sau închiriat, și să aibă chef de muncă.
Fermierul din Mihăilești a amplasat câteva containere în propria gospodărie, pentru demonstrații în fața celor care vor să înceapă această afacere. Acoperite în exterior cu placaj maroniu, pentru a se integra în peisaj, modulele au în interior instalații ultramoderne, care simplifică munca îngrijitorilor. Sunt dotate inclusiv cu hrănitoare și adăpătoare automate, iar fermierul nu trebuie să facă altceva decât să muncească. Potrivit inițiatorului acestui proiect, cu o investiție de cel mult zece mii de euro, se poate dezvolta rapid o crescătorie de animale, în special păsări ouătoare sau pentru carne, ce poate genera un profit lunar destul de mare.
Containerul costă 6.500 de euro și poate fi asamblat în câteva zile în curtea clientului. La această sumă se mai adaugă costurile cu echipamentele de hrănire și adăpare automate, cele de aclimatizare, dar și animalele pentru care optează gospodarul. Sunt numai de rasă, astfel încât un efectiv mai mic să aibă randament mai mare decât o populație mai mare dintr-o crescătorie țărănescă. Produsele finale sunt clasificate ca fiind naturale.