OANA MOCANU DESPRE PRIMUL CONTACT AL PĂRINȚILOR ȘI COPIILOR CU O GRĂDINIȚĂ PRIVATĂ: ”ODATĂ VENIȚI LA GĂRGĂRIȚA, ÎI VOM CONVINGE CĂ ESTE LOCUL POTRIVIT PENTRU FIECARE COPIL!”

0
954

Este prima grădiniță privată din Buzău, iar anul acesta a împlinit deja 10 ani. De-a lungul întregii activități a devenit o reală alternativă la sistemul de stat, una care pune accentul pe dezvoltarea integrată a copiilor, pe activități diverse și pe contactul permanent copil-grădiniță-părinte. Ce avantaje poate avea un copil la o grădiniță în sistem privat, cum se desfășoară o zi obișnuită de gărgăriță și când se va deschide noul centru de alternativă educativă Montessori pentru cei mai mici dintre copilași, aflați dintr-un interviu acordat de Oana Mocanu, ppentru newss.ro.

 

Alina Răducan: Grădinița Gărgărița se află deja la aniversarea a 10 ani de activitate. Cum i-ați putea descrie?

Oana Mocanu: Au fost 10 ani cu multă implicare! A trebuit să convingem rând pe rând, câte un client, că într-adevăr facem această profesie la cele mai înalte standarde! A trebuit să schimbăm mentalități, să deschidem ușa către această alternativă a învățământului privat, având în vedere că am fost prima grădiniță particulară din județ. Nu a fost ușor să creștem! Însă am avut norocul de colegi minunați, care au căpătat un puternic sentiment de apartenență la acest loc și care au pus mult suflet! Cu creativitate, perseverență, răbdare și dăruire, cu grijă și atenție față de fiecare copil, am reușit! În continuare implicarea este aceeași, ca la început! În acest domeniu, activitatea nu merge “din inerție”. Formăm personalități, așa că atenția față de fiecare trebuie să fie maximă.

A.R.: Care sunt principalele avantaje pe care le au copiii când vin la această primă grădiniță particulară din județ?

O.M.: Avantajele sunt ca cei mici  beneficiază de servicii educative de calitate. Avem personal calificat numeros: suntem 13 persoane cu experiență, care ne ocupam de cei 60 de copii: cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic. Părinții beneficiază de mult mai multe feedbackuri, unele în forme extrem de organizate, cum ar fi raportări săptămânale referitoare la activitățile desfășurate sau notari standardizate a ce/cât mănâncă….sunt doar câteva exemple. Tote acestea îi ajută să aibă o bază de comunicare cu copiii și să le arate celor mici că știu ce fac ei la grădiniță. Copiii se simt astfel valorizați! Baza materială este adecvată, iar spațiul extrem de generos, cu săli cu unica funcționalitate, sala de sport, spații de joacă în aer liber. Cei mici sunt educați având parte de grijă, atenție, securitate și confort, într-un spațiu atractiv!

A.R.: Care sunt cele mai importante activități pe care le fac cei mici la grădiniță?

O.M.: Grădinița Gărgărița, ca grădiniță acreditată, face parte din rețeaua națională de învățământ și urmează aceeași programă, ca și la stat. Am păstrat fondul și am schimbat doar forma, pentru a fi un program educativ atractiv care să ii capteze pe cei mici. Avem multe activități făcute cu profesori de specialitate și incluse în programul tuturor copiilor: gimnastică medicală cu profesor chinetoterapeut, karate, dans, engleză după suporturi Cambridge. Lor li se adaugă activități opționale, precum programul internațional Mind Lab, Curs de dezvoltare a inteligenței emoționale, șah sau franceză. Primele două le oferim și în afara grădiniței, la Clubul Gărgărița. Avem periodic activități demonstrative pentru părinți, din toate domeniile, acesta fiind un plus, având în vedere că, de obicei, părinții sunt invitați doar la serbări.  În programul nostru sunt incluse extrem de multe activități extra curriculare: noi nu așteptăm “Școala Altfel” ca să facem ieșiri în afara grădiniței, ci facem săptămânal. De exemplu, doar anul acesta, am avut peste 15 excursii organizate în afara orașului, pe lângă vizitele tematice. Tot acest contact direct cu realitatea vine în întâmpinarea gândirii concret-intuitive a copiilor preșcolari și ii ajută să își îmbogățească orizontul de cunoaștere.

A.R.: Deschideți un nou sediu în municipiu. Unde va fi situat și de când va funcționa?

O.M.: Ne-am extins mult serviciile pentru copiii antepreșcolari, de creșă. Aceștia nu beneficiază doar de supraveghere, ci de un program educativ elaborat și sunt îndrumați în permanență de cadre didactice. Educația instituționalizată de la vârste foarte fragede este o permanentă în multe sisteme de învățământ. La noi, abia de anul acesta, odată cu schimbarea “Curriculumului pentru învățământ preșcolar”, apar prima data “pomenite” și nevoile educative ale copiilor de până în trei ani. Funcționam deja cu un sediu, pe strada Ion Băieșu, vis a vis de Sc nr 5, unde oferim servicii educative pentru copiii de creșă. Am mai amenajat un spațiu, în continuarea acestuia, potrivit alternativei educative Montessori, pe care o să o implementam. Deja am început să formăm grupa, care poate fi una mixtă, potrivit principiilor acestei pedagogii Montessori, cu copiii de 2-4 ani. Vom deschide la data de 15 octombrie 2019.

A.R. : Sintetizând activitatea grădiniței, de ce ar trebui un părinte să ia serios în calcul varianta Gărgărița?

O.M.: Pentru că merită! Odată veniți la Gărgărița, îi vom convinge că este locul potrivit pentru fiecare copil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here