CĂMARA NE COSTĂ MAI MULT ÎN ACEST AN

0
689

Roșiile de pe câmp sunt pe terminate, iar ardeii se strică aproape imediat. Așa se plâng legumicultorii buzoieni când vorbesc despre producția din acest an. Iar pe măsura producției mici sunt și prețurile piperate.

În Piața Centrală din Buzău, ardeii kapia au ajuns la 3 lei/kilogram, vinetele au prețul cuprins între 1-3 lei/kilogram, castraveții sunt aproximativ  2 lei kilogramul, iar dovleacul poate fi cumpărat cu 0,50 de lei sau 1 leu. Un kilogram de ceapă se poate cumpăra cu  prețuri de la 1,50 lei până la 5 lei. Nici roșiile nu sunt mai ieftine. Prețurile lor variază de la 3 lei/kilogram, la 5 lei/kilogram, fiind și cele mai scumpe legume din acest an. Față de anul trecut, prețurile au avut o creștere de la 50 de bani și până la 1 leu.

Producătorii pun prețurile piperate pe seama vremii schimbătoare și a temperaturilor extreme. Legumicultorii iau în calcul și cheltuieile auxiliare, dar necesare pentru ca recolta să poată fi vândută pe tarabele din Piața Centrală: aratul, adunarea gunoiului, benzina, insecticidul care poate ajunge și la 1.800 de lei/litru, precum și chiria tarabei (375 de lei pe lună ori chiar mai mare de 400 de lei).

În ciuda prețurilor mari, gospodinele se aprovizionează din timp pentru a-și umple cămara pentru iarnă. Legumicultorii recunosc că marfa se vinde, dar în cantități mai mici față de anii trecuți.

Maria Tătaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + = 23