GEOPARCUL UNESCO “ȚINUTUL BUZĂULUI” ARE ȘANSE SĂ DEVINĂ DESTINAȚIA ANULUI

0
220

Geoparcul UNESCO „Ţinutul Buzăului” se află printre finalistele concursului Destinaţia Anului la categoria „Tărâmuri cu tradiţie şi istorie”.

Geoparcul „Ţinutul Buzăului” a fost recunoscut drept sit UNESCO în luna aprilie 2022, fiind un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanţă mondială.
Geoparcul este situat în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, în partea de nord a judeţului Buzău. Teritoriul propus se află în zona de curbură a Carpaţilor Orientali, la intersecţia drumurilor istorice ce leagă Muntenia, Transilvania şi Moldova.

Cuprinde 18 comune, totalizând o suprafaţă de 109826 ha şi o populaţie de 52.500 locuitori.

Geoparcul „Ţinutul Buzăului” este cunoscut pentru atracţiile sale naturale precum Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari, comuna Berca şi Pâclele Mici, comuna Scorţoasa, Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzăleşti, Focul viu de la Lopătari, Trovanţii de la Ulmet, respectiv aşezările rupestre de la Aluniş-Colţi-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului, comuna Bisoca şi Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov.
În competiția “Destinația anului”  mai participă zece destinaţii din ţară, între care  Ţara Oaşului, Mărginimea Sibiului, Ţinutul Mănăstirilor din Bucovina sau Cetăţile dacice din munţii Orăştiei.
Câştigătorii competiţiei vor fi anunţaţi pe 21 mai, în cadrul Galei Destinaţia Anului, care va avea loc la Bucureşti, la Ateneul Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

51 + = 56