STATUTUL URSULUI, RETROGRADAT LA SPECIE PROTEJATĂ. CE VA ÎNSEMNA ACEST LUCRU

0
123

După numărul din ce în ce mai mare de atacuri ale urșilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet,  a cerut reevaluarea din punct de vedere științific a ursului brun, specie care ar putea fi retrogradată de la strict protejată la protejată.

Declasarea ursului brun din statutul de specie strict protejată nu va rezolva problema, spun reprezentanții asociațiilor de mediu.

Acele cote care au fost aprobate nu au fost realizate decât în proporție de 50-60 la sută. Am putea asista asfel la o reducere destul de drastică a populației de urs, spun activiștii de mediu.

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, spune că soluția nu e la Comisia Europeană, ci în Parlamentul României, prin reintroducerea cotei de vânătoare.

Dar reintroducerea cotelor de vânătoare ar crește presiunea comunităților asupra autorităților locale pentru eliminarea unui număr prea mare de urși.

Reprezentanții  Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice sunt de părere că dacă trece legea prin Parlament, există o bună șansă să ne alegem cu un infringement. În România, de fiecare dată când s-au mărit cotele la urs, populația a scăzut.

Gardurile electrice sunt cea mai bună soluție pentru prevenirea atacurilor oricăror carnivore.

Statutul de specie strict protejată interzice orice formă de ucidere sau captură intenționată, deteriorarea zonelor de odihnă sau reproducere, comerțul cu animale vii sau moarte și cu produse obținute din aceste animale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + = 16