BOLNAVII CRONICI SCUTIȚI DE IMPOZITUL PENTRU CONCEDIUL MEDICAL

0
123

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat  că şi pacienții cu boli cronice vor fi scutiți de la plata impozitului pentru concediul medical.

Oficialul nu a precizat și de când se va întâmpla acest lucru. Între timp autorităţile încasează bani de la toți asigurații aflați în medical.

Decizia  vine la 5 zile după ce a anunțat că pacienții oncologici, femeile însărcinate, mamele care au grijă de copiii bolnavi și urgențele sunt categoriile scutite de plată impozitului de 10% pentru concediile medicale.

Pentru urgențe se acordă concediu medical 5 zile sau perioada cât pacientul este internat în spital. Sunt însă multe situații în care oamenii au nevoie de zile de îngrijire și după externarea din unitatea sanitară și nu pot merge la serviciu. Concediul medical din spital este prelungit de un medic din ambulatoriu, însă pacientul devine cronic.

Până când autoritățile vor face schimbările necesare, bolnavii cronici, dacă nu sunt oncologici, plătesc impozitul pe concediul medical. Inclusiv cei care trebuie să stea izolați din cauza tuberculozei sau cei care în urma unui accident vascular cerebral rămân cu paralizie și au nevoie de recuperare.

Dacă un pacient cu un salariu mediu pe economie de 4.800 de lei are nevoie de o lună de îngrijiri medicale, în luna următoare va primi cu peste 500 de lei mai puțin.

Confrom Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în programele pentru pacienți cronici sunt în jur de 1,3 milioane de români. Dar unii dintre ei sunt incluși în mai multe programe.

Anul trecut s-au acordat peste 3 milioane de concedii medicale, iar premierul a susținut de mai multe ori că nu puține au fost situațiile în care scutirile s-au acordat prea ușor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 3 =