SISTEMUL DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ SE IMPLEMENTEAZĂ GREU

0
102

Legea privind monitorizarea electronică a celor acuzați de violență domestică, dar și celor aflați în arest la domiciliu sau sub  control judiciar deși este in vigoare din 2021, rămâne deocamdată la stadiul de proiect pilot.

Sistemul informatic se implementează greu și practic, din 5 situații în care se poate folosi monitorizarea informatică, în acest moment în România măsură poate fi folosită doar în 2 dintre ele: ordinul de protecție provizoriu și ordinul de protecție și  ordinul european de protecție, în cazul în care România este stat emitent.

În anul 2023 Ministerul de Interne a achiziționat 2.400 kituri de monitorizare, iar de la 1 ianuarie sunt folosite în acest sistem pilot în 20 de județe, printre care Cluj, Constanța, Sibiu, Brașov și Teleorman.

MAI susține că în acest an va mai cumpăra încă 1.900 kituri de monitorizare, care vor fi operaționale de anul viitor în alte 18 județe, printre ele vedem că sunt Arad, Bistrița Năsăud, Ialomița, Maramureș și Suceava.

Când vine vorba de montarea lor, Bucureștiul este pe primul loc unde 263 de dispozitive de monitorizare au fost montate la persoanele certate cu legea sau care nu au respectat legea atunci când a fost vorba de violența domestică. Urmează județul Vrancea cu 93 de dispozitive folosite, apoi Iașiul cu 60 de dispozitive și Mureșul cu 57 de astfel de aparate montate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + = 7