PLAFONAREA ALIMENTELOR, PRELUNGITĂ PÂNĂ LA FINALUL ANULUI

0
170

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază se prelungeşte și rămâne în vigoare până la finalul anului. Legea a fost votată ieri în Parlament.

Lista cu produse a rămas aceeaşi. Sunt 17 alimente, printre care pâine, lapte, brânză, carne, fructe şi legume. Produse pe care ar trebui să le găsim, în perioada următoare, la preţuri mici.

Autorităţile speră ca astfel să scadă  rata inflaţiei, de la 7,2%, cât este acum, până la 5 %, cât este prognozat pentru finalul de an.

Alimente cu adaos comercial plafonat: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei, carne de pui, carne de porc, legume, fructe, zahăr, smântână, unt, magiun de prune.

Pentru aceste produse plafonarea prețurilor se face astfel:

-Cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte.

-Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale.

-Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

Firmele care vor fi găsite cu abateri de la aceste norme vor risca amenzi de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, conform ordonanței.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 + = 38