SPERANȚA DE VIAȚĂ, ÎN CREȘTERE UȘOARĂ

0
256

Speranța de viață a început din nou să crească în Uniunea Europeană, însă rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19.

Potrivit Eurostat, media de vârstă trece la nivel comunitar de 80 de ani, însă în România este de aproape 75 de ani.

Anul record la acest capitol este 2019, când speranța de viață în Uniunea Europeană a fost de 81,3 ani, după care cifrele au scăzut pe fondul pandemiei și au revenit după această perioadă. Astfel, în 2022, speranța de viață a populației comunitare era de 80,6 ani.

Cele mai mari cote se înregistrează în regiunea Madrid din Spania – 85,2 ani, urmată de regiunea Trento din Italia, regiunea Parisului, Franța, și regiunea Stockholm, Suedia – toate peste 84 de ani.

La polul opus, cea mai mică speranță de viață se înregistrează în patru regiuni din Bulgaria și una din Ungaria, iar cifrele variază între 72,3 și 74 de ani.

România are o medie de aproximativ 75 de ani, un scor mediu spre mic, cu specificația că jumătatea de vest a țării are o speranță de viață mai mare cu un an decât jumătatea de est.

La o analiză între sexe, vedem că femeile din Uniunea Europeană trăiesc cu aproape 5,5 ani mai mult decât bărbații, respectiv 83,3 ani față de 77,9 ani. Cele mai mari diferențe la acest capitol se înregistrează în Letonia, unde femeile trăiesc cu 10 ani mai mult decât bărbații, urmează Estonia, Lituania și, pe locul patru, România. În țara noastră, diferența este de aproape 8 ani în favoarea femeilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =