ÎN 2022, ÎN FONTANA DI TREVI, DIN ROMA, S-AU ARUNCAT MONEDE ÎN VALOARE DE 1,4 MILIOANE DE EURO. CE FAC AUTORITĂȚILE CU BANII

0
157

Monedele aruncate de vizitatori în maiestuoasa Fontana di Trevi din Roma, însoţite de dorinţe legate de dragoste, sănătate sau de întoarcere în Oraşul Etern, oferă un ajutor real unor persoane pe care turiştii nu le vor întâlni niciodată.

De sute de ani, vizitatorii aflaţi la Roma se adună lângă Fontana di Trevi pentru a-şi pune o dorinţă, urmând un ritual istoric. Puţini se mai gândesc la soarta monedelor lor.

Astăzi, monedele sunt lăsate să se adune câteva zile, înainte de a fi scoase şi transportate la filiala din Roma a organizaţiei caritabile catolice Caritas, care numără găleţi întregi de mărunţiş cu care finanţează o bancă de alimente, o cantină pentru săraci şi proiecte de asistenţă socială.

În 2022, Caritas a colectat 1,4 milioane de euro (1,52 milioane de dolari) din fântână şi se aşteaptă ca suma strânsă în 2023 să fie mai mare.

Roma este unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume, cu 21 de milioane de turişti.

Extragerea monedelor constituie un spectacol şi implică muncitori de la compania regională de utilităţi ACEA, care stau în echilibru pe marginea vastei fântâni baroce şi folosesc mături lungi şi furtune de aspirare.

Monedele sunt ulterior predate la Caritas, unde sunt uscate, sortate şi numărate.

Zi şi noapte, mulţimi de oameni se înghesuie în jurul fântânii şi fac fotografii. Potrivit legendei, cine aruncă o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng în fântână, se va întoarce la Roma.

Fontana di Trevi, finalizată în 1762, acoperă o latură a Palazzo Poli din centrul Romei, cu statuile sale ce reprezintă tritoni care conduc carul în forma unei scoici al zeului Oceanus, ilustrând tema îmblânzirii apelor.

În prezent, scăldatul în apele fântânii este interzis, iar turiştii care fac acest lucru riscă să fie amendaţi.

Panourile de lângă fântână avertizează să nu se fure monedele. De-a lungul deceniilor, monedele au fost vizate, uneori cu ajutorul unor magneţi ataşaţi de o prăjină.

În apropierea gării principale din Roma se află supermarketul Caritas, cunoscut sub numele de Emporium, care oferă alimente locuitorilor nevoiaşi care le pot cumpăra cu jetoane de pe un card.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 + = 46