RECALCULAREA PENSIILOR. NICIO PENSIE NU VA FI MAI MICĂ, DIN SEPTEMBRIE

0
330

Toate pensiile din România vor fi recalculate în perioada următoare. Normele de aplicare a noii legi, care conţin condiţiile de acordare precum şi determinarea stagiului de cotizare, au fost aprobate. Autorităţile promit că nicio pensie nu va fi mai mică după încheierea procesului. Este pentru prima dată când în acelaşi an se ia atât decizia majorării cât şi a recalculării pensiilor.

Fiecare român care a cotizat mai mult de 25 de ani va avea puncte suplimentare la pensie. Punctul de referinţă are o valoare de 81 de lei, astfel că în unele situaţii majorările vor fi de aproape 90%. Recalcularea este aşteptată de aproape 4,8 milioane de vârstnici.

Pensia pentru limită de vârstă se acordă la împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv de minimum 15 ani. Nu sunt cuprinse aici studiile superioare, stagiul militar şi sporul pentru condiții deosebite de muncă.

La calcularea pensiei se va ţine cont de orele suplimentare, al 13-lea salariu sau premii. Femeile cu un copil se pot pensiona cu şase luni mai devreme, cu un an dacă au doi şi pot ajunge până la o deducere de 3 ani şi 6 luni dacă fac dovada creşterii a 7 copii.

Noua lege a pensiilor se aplică din luna septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 51 = 59