INFLAȚIA A CRESCUT, DIN NOU, LA 7,4 %. CE S-A SCUMPIT CEL MAI MULT

0
208

Începutul lui 2024 a adus  o nouă creștere a inflației în România, pe fondul majorărilor de taxe. Astfel produsele și serviciile s-au scumpit în medie cu 7,4% în ianuarie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. Alimentele nu mai sunt de această dată în topul scumpirilor, pe primele locuri  fiind  detergenții, medicamentele și vacanțele. După ce scăzuse constant, de la 15%, acum un an, până la 6,6% în decembrie,  în ianuarie a urcat din nou, la 7,4%.

Sunt însă și ieftiniri, în general la produsele de bază care au și prețul plafonat. Uleiul, care se scumpise foarte mult, are acum un preț mai mic cu 28% și aproape la fel de mult s-au ieftinit făina și mălaiul. În schimb, s-au scumpit mai mult serviciile și mărfurile nealimentare. Serviciile poștale, detergenții – au prețuri mai mare cu peste 20 de procente, biletele de avion și medicamentele sunt mai scumpe față de acum un an cu peste 15%. De asemenea, s-au scumpit și mesele la restaurant și cazările la hotel.

Economistii cred însă că după această creștere, inflația va fi în scădere în următoarele luni, iar prețurile vor crește din ce în ce mai puțin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

41 + = 49