“TAXA PE LUX” TREBUIE PLĂTITĂ PÂNĂ PE 30 APRILIE

0
120

O nouă obligație fiscală intră în vigoare în România. ANAF va începe să trimită notificările pentru plata „taxei pe lux”. „Taxa pe lux” a fost adoptată încă de anul trecut și e valabilă începând cu acest an.

Potrivit reglementărilor, românii care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligați să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Același impozit se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Astfel, conform prevederilor legale, impozitul special va viza casele și autoturismele cu valoare ridicată, și anume:

-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);

– persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).

De menționat este că „taxa pe lux” trebuie achitată pentru întregul an fiscal, iar contribuabilii sunt responsabili să o calculeze, să o declare și să  plătească la ANAF până la data de 30 aprilie inclusiv, pentru proprietăți, și până la data de 31 decembrie inclusiv, pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.

În ceea ce privește impozitul aplicabil mașinilor, suma se datorează pentru o perioadă de cinci ani, începând de la data predării-primirii autovehiculului. Această regulă vine să pună în aplicare o corecție temporală, având în vedere durata de utilizare și deprecierea autoturismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =