SFÂNTUL VALENTIN, PATRONUL ZILEI ÎNDRĂGOSTIȚILOR. LEGENDE ȘI TRADIȚII

0
297

În 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste.

Şi alte ţări aveau în tradiţia lor un echivalent al acestei sărbători, dar, pentru că dragostea se simte la fel pe tot globul, 14 februarie a fost adoptată ca Zi a Îndrăgostiţilor în aproape toate tările din Europa, de pe continentele americane, din Asia şi Australia, iar Sfântul Valentin, alături de Eros, Cupidon sau de alţi protectori locali, a devenit ocrotitorul celor care se iubesc.

Legendele Sfântului Valentin

Februarie este o perioadă a anului asociată în mod tradiţional cu dragostea şi fertilitatea. Căsătoria sacră dintre Zeus şi Hera ar fi fost în februarie, la fel şi festivalul roman în cinstea zeului fertilităţii Lupercus şi a Iunonei. În secolele III-IV, între 13 şi 18 februarie, se sărbătoreau la Roma Parentalia şi Feralia, zilele purificării.

O legendă spune că Valentin ar fi fost un preot care a trăit în secolul III la Roma în timpul lui Claudius al II-lea. Împăratul, care se angajase în prea multe campanii militare sângerorase şi avea nevoie de noi trupe, a interzis căsătoriile când a văzut că bărbaţii care aveau soţii sau familii nu erau buni ca soldaţi. Preotul Valentin a continuat însă în secret oficierea căsătoriilor, dar a fost descoperit şi întemniţat. În închisoare, s-a îndrăgostit chiar de fiica temnicerului şi înainte de a fi decapitat, într-o zi de 14 februarie, i-a scris fetei o scrisoare cu însemnarea pentru Valentina mea. Preotul a fost îngropat pe Via Flaminia din Roma, iar astăzi moaştele sale sunt expuse la Biserica Carmelita din Dublin şi la Biserica Sfântul Praxed.

O altă legendă spune că Valentin ar fi fost un episcop pios din Terni şi a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiţi, în ciuda poruncii împăratului Claudius al II-lea, şi viaţa sa s-a sfârşit în acelaşi mod tragic, în 14 februarie a anului 269.

Prin secolul XVIII, ziua Sfântului Valentin devenise o sărbătoare obişnuită pentru îndrăgostiţi, se trimiteau felicitări scrise şi mici cadouri care simbolizau sentimentele de dragoste, apoi cărţile poştale gata tipărite au înlocuit scrisorile şi au devenit cea mai uşoară metodă prin care oamenii îşi exprimau sentimentele.

Pe continentul american, moda cărţilor poştale a fost adusă de colonişti prin anul 1700, iar din 1840, Esther A. Howland a devenit primul vânzător al felicitărilor de Valentine´s Day din Statele Unite. În cele din urmă ideea s-a extins şi florile, ciocolata, diamantele au devenit simboluri ale dragostei, iar Ziua Îndrăgostiţilor a devenit şi o mare afacere comercială.

Astăzi, de Sfântul Valentin, se trimit mai mult de un miliard de cărţi poştale şi scrisori de dragoste, iar în Verona, ajung mai mult de 1.000 de scrisori adresate Julietei, celebrul personaj a lui Shakespeare, care ar fi locuit în acest oraş.

La acestea, se adaugă alte sute şi sute de milioane de mesaje electronice de iubire, căci internetul a creat noi tradiţii pentru exprimarea sentimentelor prin tot felul de mijloace digitale: e-mailuri, e-cards, felicitări personalizate sau cupoane pentru cumpărături. În luna februarie, explodează vânzările de cadouri şi încasările cluburilor şi restaurantelor, dar şi ale agenţiilor de turism, pentru că Ziua Îndrăgostiţilor a devenit cea mai populară şi cea mai comercială sărbătoare, întrecută doar de Crăciun.

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt, bineînţeles, felicitările şi apoi cinele la restaurant sau excursiile romantice în afara oraşului. Se fac cele mai diverse cadouri, de la ciocolată, buchete de flori, inimioare şi jucării de pluş până la diamante şi se organizează evenimente de stradă, spectacole, concerte sau concursuri pentru îndrăgostiţi.

În Marea Britanie, Valentine’s Day este mai austeră şi deşi nu se fac neapărat daruri, Ziua Îndrăgostiţilor e un bun prilej de petrecere în cluburi şi pub-uri. În Anglia, în tradiţia populară se crede că în ziua de Sf. Valentin, un personaj numit Jack Valentine, bate la uşile caselor lăsând dulciuri pentru copii şi cadouri pentru părinţi.

În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei.

În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod. La Barcelona, sărbătoarea se numeşte La Diada de Sant Jordi şi coincide cu comemorarea Sfântului George, ocrotitorul oraşului. Bărbaţii oferă flori doamnelor şi domnişoarelor care, la rândul lor, dau bărbaţilor o carte, ca omagiu adus lui Cervantes, care a murit în această zi a anului 1616.

În Grecia, alături de Eros, zeul iubirii, Sfântul Valentin a devenit protectorul îndrăgostiţilor şi, în ziua 14 februarie, se fac cele mai multe dintre cererile în căsătorie, iar ziua este sărbătorită cu fast.

În Suedia, se sărbătoreşte din 1960 Alla hjärtans dag, Ziua tuturor inimilor, apărută ca influenţă a culturii americane. Chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, în această zi se fac vânzări record la flori şi cosmetice. Şi în Norvegia sau în Danemarca sărbătoarea se numeşte la fel şi în această zi se trimit cadouri, urări şi felicitări cu mesaje de dragoste, iar cuplurile ies la restaurant pentru o cină romantică.

Slovacii sărbătoresc iubirea în data de 12 martie, când este Ziua Sfântului Gregor, iar în 14 februarie, de Sfântul Valentin, se consideră că începe oficial primăvara. Din acest moment, se încep muncile agricole şi se spune că păsările îşi aleg perechea pentru întreg anul. Un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, pentru că plantele şi florile începând să crească din această zi.

În Turcia, sărbătoarea tradiţională este în 17 februarie când este Ziua Inimilor Dragi şi este sărbătorită în special de tinerii din marile oraşe, Istanbul, Ankara sau Izmir.

Şi Rusia a lansat începînd din 2008 o versiune rusească a zilei de Sfântul Valentin denumită Ziua familiei, a dragostei şi a fidelităţii, celebrată la 8 iulie.

În Australia, tradiţia Valentine’s Day începe în timpul goanei după aur, minerii înstăriţi sărbătoreau cu fast şi cadouri neobişnuite sau exotice, iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea. Se oferă în general flori, de cele mai multe ori buchete scumpe de trandafiri .

În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor.

În Singapore, Taiwan şi Filipine, sărbătoarea poartă numele de Ziua Inimilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 36 = 37