MISTREȚII, DECIMAȚI DE PESTA PORCINĂ

0
326

Pesta porcină africană a decimat, nu doar mii de porci din gospodăriile și crescătoriile buzoiene, ci și efectivele de porci mistreţi din județ. Potrivit reprezentanților Direcţiei Silvice Buzău, în anumite areale, în special în zona de deal şi câmpie, efectivele de porc mistreţ s-au redus cu până la 90 la sută. Deși anul acesta nu au fost găsite animale moarte, evaluările arată o scădere a efectivelor de porci mistreţ chiar cu 60-70 la sută mai mici, în întreg județul.

O scădere semnificativă este și în zonele de munte, unde de la 50-60 de exemplare de mistreț, în anumite fonduri forestiere, acum au mai rămas maxim 35-40 de exemplare. Grav este că în unele fonduri forestiere din județul Buzău porcul mistreţ a dispărut. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău consideră că aceste scăderi se datorează mobilității animalelor.

Porcii mistreţi migrează dintr-un fond forestier în altul, putând să se deplaseze pe distanţe de până la 100 kilometri. Nu există o barieră în mişcarea acestora. Pot ajunge în Buzău din Vrancea ori din Covasna sau, invers, pot migra în judeţele limitrofe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

34 + = 41