SE LANSEAZĂ PROGRAMUL „RABLA PENTRU SOBE”

0
336

Ministerul Mediului lansează programul „Rabla pentru sobe“.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunțat încă de anul trecut că statul va lansa acest program. Prin intermediul acestuia, românii vor putea primi bani pentru a înlocui sobele cu eficienţă scăzută, de 20-25%. Cele noi vor trebui însă să aibă o eficienţă energetică crescută, de peste 90%.

Ministrul va prezenta Ghidul de finanţare a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor.

“Rabla pentru sobe“, o idee mai veche. Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a lansat ideea în urmă cu trei ani. Acesta anunța atunci intenția unui nou program de tip „Rabla” care să asigure sisteme de încălzire a locuinţelor cu sobe de randament înalt.

Berceanu susținea însă că, pentru a fi pus în practică, este nevoie şi de crearea unui „Registru pentru sobe”. Primăriile ar fi trebuit să aibă un registru electronic cu adresa, proprietarul, locaţia GPS, tipul sobei și tipul combustibililor folosiţi. Totodată, trebuia inclusă și o poză a sobei pentru a demonstra că datele sunt corecte şi colectate la faţa locului.

Conform statisticilor, peste 3 milioane de gospodării din România nu sunt racordate la gaze naturale sau la sisteme de termoficare. Acestea sunt nevoite să se încălzească cu sobe pe lemne sau cărbuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 55 = 61