1 IANUARIE 2024 VINE CU MAJORĂRI DE TARIFE LA PRODUSE ȘI SERVICII

0
269

Pentru anul viitor, analiștii se așteaptă la o creștere a inflației chiar din ianuarie. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri și 16 % din profit.

Asta înseamnă costuri pentru aceste firme și este de așteptat că măcar parțial aceste costuri să fie transferate clientului final, prin prețuri mai mari pentru produsele acestor companii.

Statul vrea să obțină mai mulți bani din ianuarie și de la bănci. Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Și aici, același lucru, costurile vor fi transferate total sau parțial clienților, prin majorarea comisioanelor.

De la 1 ianuarie se majorează  TVA  pentru o serie de servicii și produse.

De exemplu, băuturile nealcoolice cu arome sau zahăr. Serviciile de restaurant, de catering şi activităţile de cazare hotelieră vor avea din nou modificată cota de TVA. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, cota de TVA pentru acesta va fi de 9 %, în loc de 5%.

Se vor schimba lucrurile și pe piață imobiliară. Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.

Tot de la 1 ianuarie cresc accizele pentru tutun și alcool. Tot începutul de an va fi cu calcule noi pentru sute de mii de angajați. Și asta pentru că angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

42 + = 45