SISTEMUL DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA, INCAPABIL SĂ ÎȘI ÎNGRIJEASCĂ PACIENȚII

0
219

Sistemul de sănătate din România este incapabil să își îngrijească pacienții așa cum ar trebui, în primul rând, din lipsă de bani.

Conform raportului numit ”Starea Sănătății din Uniunea Europeană pe anul 2023”, suntem pe primul loc la numărul de decese, inclusiv din cauze care pot fi prevenite și sunt tratabile. Și speranța de viață este mult sub media europeană. Am ajuns în această situație pentru că statul nu alocă fonduri suficiente, dar și pentru că multe categorii de persoane nu plătesc taxe pentru sănătate. Doar un român din 3 plătește asigurări de sănătate. În anul 2023, casa de sănătate înregistra 22 de categorii sociale scutite de plata taxelor pentru sănătate. Iar aici sunt menționați și românii care muncesc sezonier afară, dar beneficiază totuși de servicii medicale în România. De la 1 ianuarie, vom avea cu două categorii mai puțin, cei care lucrează în agricultură și construcții.

România ocupă ultimul loc la capitolul cheltuieli cu sănătatea pe locuitor. 1.663 de euro, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din media Uniunii a anului 2021 – care a fost de 4.030 de euro.

Același raport  arată că speranţa de viaţă a românilor a scăzut considerabil, iar acum suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Statisticile sunt îngrijorătoare şi ne arată că, din momentul pensionării, românii mai pot spera la doar câțiva ani de viaţă sănătoasă.

În România speranţa la viaţă sănătoasă este  între 4 şi 6 ani, peste vârsta de 65 de ani,  iar diferenţial dacă vorbim de  femei sau de bărbaţi, femeile trăiesc mai mult, însă au o sănătate mai precară decât cea a bărbaţilor.

Românii se plâng de faptul că accesul la serviciile medicale este dificil, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural. Distanţa până la spitale sau medici specialişti este destul de mare şi mai mult decât atât sunt nevoiţi să stea de multe ori pe lista de aşteptare sau la cozi pentru a face analize, diverse investigaţii medicale sau chiar un simplu consult.

Pentru a nu fi nevoiţi să stea pe aceste liste de aşteptare românii spun că trebuie să apeleze la sistemul privat de sănătate, care este destul de costisitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =