„ORDONANȚA TRENULEȚ”, PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

0
284

Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, cunoscută drept “Ordonanţa trenuleţ”, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ aduce schimbări importante în domeniul cheltuielilor publice. Principalele prevederi sunt legate de salarii, angajări și restructurări, iar vizați sunt peste 1,3 milioane de angajați la stat.

Potrivit ordonanţei, reorganizarea instituţiilor publice a fost amânată până la mijlocul anului 2024. De la 1 ianuarie 2024 salariile bugetarilor cresc cu 5%. Angajații din învăţământ vor avea salarii majorate, în medie, cu 20%, în două tranşe: la 1 ianuarie și la 1 iunie.

Orele suplimentare efectuate se vor compensa numai cu timp liber; excepție fac angajații din instituțiile militarizate, pentru care baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda sau salariul de bază.

Se suspenda consursurile sau examenele pentru ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice.

Biletele de valoare nu vor mai fi acordate nul viitor, cu excepţia tichetelor de creşă, iar premii se vor putea acorda doar sportivilor, elevilor și studenților cu performanţe deosebite la concursuri naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 41 = 45