SISTEMUL RO E-FACTURA, OBLIGATORIU DE LA 1 IANUARIE

0
349

Ministerul Finanţelor a transmis aseară, Ghidul e-Factura, cu informaţii esenţiale pentru contribuabili, în contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024.

Sistemul e-Factura va fi necesar pentru toate livrările de bunuri şi prestările de servicii care au loc în România, realizate în relaţia business-to-business. Ministrul Marcel Boloş afirmă că ”implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenţei, la monitorizarea precisă a tranzacţiilor şi la raportarea în timp real către autorităţile fiscale. Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape. În prima etapă, în perioada 1 ianuarie-iunie  2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România au obligaţia să raporteze în sistemul naţional toate facturile emise.

Potrivit ghidului, termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestui termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii,  şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 22 = 29